Przepisy celne

Ze względu na dbałość o swoje bezpieczeństwo biologiczne, w Nowej Zelandii obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy celne całkowicie zakazujące wwozu na terytorium kraju jakiejkolwiek żywności zarówno świeżej, przetworzonej jak i konserwowanej np. owoców, kanapek, chipsów, słodyczy etc. W niektórych przypadkach (na przykład oryginalnie zapakowane słodycze) możliwe są odstępstwa a decyzja zależy od urzędnika. Należy pamiętać żeby każdą posiadaną żywność bezwzględnie zadeklarować, gdyż w przypadku wykrycia nie zadeklarowanej żywności grozi grzywna w wysokości od 400 NZD do 100 000 NZD, a w skrajnych przypadkach odmowa wjazdu do Nowej Zelandii. Cały bagaż jest prześwietlany pod tym kątem, więc nie ma możliwości ukrycia niczego. Te same restrykcyjne zasady dotyczą wwozu np. zasuszonych kwiatów, słomy, źdźbeł trawy, pestek, nasion, potpourri, szyszek etc. Służby celne bardzo rygorystycznie podchodzą do czystości obuwia. Szczegółowo sprawdzane są podeszwy butów, szczególnie butów sportowych i  trekkingowych, namioty, sprzęt sportowy, aby upewnić się, że nie ma na nich ziemi, roślin etc. Tak więc wybierając się do Nowej Zelandii należy dokładnie wyczyścić obuwie i odzież.

Szczegółowe informacje:                                                                         

www.nzembassy.com/pl/poland