Kuchnia

Nowa Zelandia nie rozczaruje miłośników dobrej kuchni. Każdy może tu znaleźć coś dla siebie.  Nowa Zelandia była kolonią brytyjską zamieszkałą przez imigrantów i z tego względu tradycyjnymi potrawami są dania będące europejskim dziedzictwem takie jak ryba z frytkami, pieczona jagnięcina z warzywami czy grillowane steki. Obecnie ze względu na wielokulturowość mieszają się smaki i wpływy z kuchni całego świata – z Azji, wysp Pacyfiku czy rejonu Morza Śródziemnego. Kształtuje się kuchnia, która umiejętnie łączy wszystkie te smaki i zyskała nawet nazwę kuchni obrzeża Pacyfiku (Pacific Rim Cuisine). Bazuje ona na miejscowych, wysokiej jakości produktach takich jak doskonała jagnięcina, świeżo złowione ryby i owoce morza a także wyśmienitych serach.

Nowa Zelandia słynie też z doskonałych gatunków win  (winnice są praktycznie na terenie całego kraju), najbardziej znane na świecie gatunki pochodzące z Nowej Zelandii to Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Bordeaux.

Będąc w Nowej Zelandii warto spróbować kuchni maoryskiej ściśle powiązanej z przyrodą i jej zasobami. Tradycyjnym nowozelandzkim smakiem jest kai – potrawa  o maoryskich korzeniach. Jest to potrawa typowo mięsna przygotowana z wołowiny, drobiu i jagnięciny z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw. Ceremonia jej przyrządzania nosi nazwę hangi. Tradycyjnie kai pieczona jest w przysypywanych ziemią kopczykach i podaje się ją w koszyczkach zrobionych z trawy i liści. Czasem jednak w niektórych restauracjach potrawa podawana jest na porcelanowych talerzach ze sztućcami. Innym popularnym daniem nowozelandzkim jest paje – rodzaj pierogów nadziewanych mięsem.

W Nowej Zelandii łatwo można znaleźć fast foody, bary sushi, tureckie kebaby i dania hinduskie. Na każdym rogu w każdym mieście można kupić hot doga, rybę z frytkami, hamburgera czy grillowany stek.