Kuchnia

Ponieważ Australia była kiedyś kolonią angielską Australijczycy wciąż hołdują anglosaskim wartościom i widać duży wpływ kultury brytyjskiej również w kuchni. Typowe kolonialne anglosaskie dania królowały na antypodach przez wiele dziesięcioleci i w dalszym ciągu cieszą się popularnością np. typowe angielskie duże śniadanie (smażone kiełbaski, jajka na bekonie, fasolka w sosie pomidorowym, tosty), pudding, meat pies (babeczki nadziewane mięsem), sausage rolls (kiełbaski w cieście) czy Sunday roast (niedzielna pieczeń). Równolegle obok anglosaskiej funkcjonuje współczesna, kosmopolityczna kuchnia fusion odzwierciedlająca wielokulturowość współczesnej Australii, gdzie mieszają się smaki i tradycje z całego świata. Obecnie przeżywa rozkwit i jest wysoko oceniana przez krytyków kulinarnych. Zawdzięcza to ciekawym połączeniom smakowym i składnikom najlepszej jakości. Australijscy kucharze mają do dyspozycji ogromny wybór lokalnych warzyw, owoców, ziół jak również wysokiej jakości mięs (najbardziej ceniona jest tu wołowina i jagnięcina), świeżych ryb (łosoś, barramundi, okoń australijski)  i owoców morza (krewetki, homary, kraby, skorupiaki). Australia to również duża różnorodność kuchni i restauracje z każdego niemal zakątka świata często prowadzone przez emigrantów. Obok kuchni śródziemnomorskiej (włoskiej, greckiej), bałkańskiej, tureckiej, libańskiej popularnością cieszą się restauracje azjatyckie – kuchnia chińska, tajska, wietnamska, hinduska, japońska, indonezyjska, a także amerykańskie. Australijską specjalnością i rarytasem są dania z mięsa kangura (steki z kangura, zupa z ogona kangura) cenionego ze względu na niewielkie ilości tłuszczu i cholesterolu, steki ze strusia emu czy z delikatnego mięsa krokodyla. Dumą Australijczyków obok piwa (VB, Carlton, Tooheys) są również wina - ich produkcja ma już ponad 200-letnią tradycję i zdobyły uznanie wśród smakoszy win. Największe winiarnie znajdują się w Barossa Valley (Australia Południowa) i Hunter Valley (Nowa Południowa Walia).  Australia to również kuchnia rdzennych mieszkańców, prawdziwej można skosztować w położonych w głębi kraju rezerwatach. Kuchnia Aborygenów to głównie żywność czerpana z buszu tzw. bush tucker food: wszelkie zioła, korzenie, nasiona, jadalne liście roślin, owoce leśne, miód, nektar z kwiatów banksji, kasztany wodne, orzechy macadamia, nasiona akacji, bush tomatoes, owoce quandong, mięso upolowanych zwierząt i ptactwa przyrządzone w charakterystyczny sposób a także węże, jaszczurki, żółwie, larwy owadów pieczone w popiele, mrówki etc. Restauracje z kuchnią rdzennych mieszkańców (Native Australian Restaurants) można znaleźć w dużych miastach.

Australijskie przysmaki ciekawostki to niewątpliwie Vegemite - konieczne należy skosztować chociaż potrzeba do tego nieco odwagi. Jest to ciemna, gęsta pasta na tosty zrobiona z wyciągu z drożdży. Ma bardzo silny, charakterystyczny zapach, smak i .... chyba trzeba być Australijczykiem żeby ją docenić (nawet australijskie dzieci chętnie ją jedzą). Tosty smaruje się masłem, potem odrobiną Vegemite, niektórzy jeszcze kładą na to listek sałaty lodowej, awokado lub plasterek sera żółtego. Australijczycy kochają również Tim Tamy - czekoladowe ciasteczka (zwane "biccie" w australijskim slangu) i czasami dla zabawy traktują je jak słomkę wypijając przez nie herbatę lub kawę na wyścigi zanim się stopią. Ten zabawny sposób jedzenia Tim Tamów ma nawet nazwę the Tim Tam Slam. Inne pyszności to zdecydowanie mud cake (ciasto czekoladowe) i Pavlova (lekki torcik bezowy ze świeżymi owocami).